za građane koji žele da učestvuju u kreiranju bolje budućnosti- satira i izjave odborika koje ne prenose lokalni mediji.

  Zgrada opštine Malo Crniće energetski najefikasnija, jedinstvena u Srbiji

  Zgrada opštine Malo Crniće energetski najefikasnija, jedinstvena u Srbiji

Uvek se pitamo kako donose odluke na koje projekte trošiti pare građana?

  1. Da li se pitaju građani za ideje (što je pravilo u razvijenim opštinama), ili
  2. Dođe naređenje od neke centrale neke političke partije,
  3. Sednu naši funkcioneri a dobro znamo i ko su i razmišljaju (znamo i sa čime)  koji će projekat najviše da im se isplati.

Kako stvari stoje pod 3. ima najviše projekata i ima po neki i pod brojem 2. kao što su asfaltiranje regionalnih puteva i gasovod.

Ovih dana pažnju javnosti zaokupio je projekat  „Izvođenje radova na poboljšanju energetske efikasnosti putem zamene kotla i unapređenja termičkog omotača zgrade opštine Malo Crniće“ poznat kao javna nabavka 44/2019. Kad smo videli naziv projekta sa ugovorenom cenom od

14.478.406,12 (bez poreza)

videli smo odmah naslov ovog teksta. Konačno pravi projekat koji će dovesti novine u korišćenju obnovljivih izvora energije.

Opština radi danju, najveća potreba za električnom energijom i grejanjem je od 6 do 16, a tada je dan i zimi i leti. Postavljanjem panela za proizvodnju električne energije doprinelo bi da opštinska zgrada i okolne službe nemaju potrebe za električnom energijom od EPS-a samim tim i nema računa za struju, drugi izvori bi mogli samo da dopunjavaju potrebe kao što je ugalj ili gas.

Međutim ovih 14.478.406,12 dinara +  2.895.681,22 (porez) dinara = 17.374.087,34 dinara nije za obnovljivu solarnu energiju ili za toplotne pumpe, već za kotao na ugalj + gas od koga imamo samo cevi u zemlji.

Neki genijalac se setio da zidove opštine koji su deblji na pojedinim mestima  i 70 cm obloži kamenom vunom i dodatno izoluje, čemu?

Malo Crniće će kao i do sada dok ne dođe gas i dalje da „guši“ i truje dimnjak sa opštinske zgrade, cena gasa trenutno nije povoljna, verovatno je projektant predvideo i isplativost projekta.

Projekat je mogao da bude dobar da je malo konsultovana struka. Izvođač radova samo radi po projektu ili specifikaciji naručioca.

I naslov ovog teksta bi nam bio svima na ponos da je istinit.

Zato na izborima je važno za koga glasate, važno je kasnije da možete i da ga kritikujete i možda smenite, opozovete, jer ste ga vi zaposlili. Vi zapošljavate funkcionere a ne oni vas. Oni mogu da vam daju samo ako uzmu od vas.

Plan razvoja treba da donesemo sami i krajnje je vreme da to zajedno uradimo.

Primera radi, u prethodnoj godini za unapređenje poslovnog ambijenta predviđeno je a verovatno je potrošeno 1.000.000 dinara a za radove na zgradi opštine 17 miliona da ne pominjemo sada i asfaltiranja od 25€ po kvadratnom metru, o tome ćemo drugi put.

Kao da ne želimo da se razvijemo.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *