У Црнићу промене су касниле 7 година.

Пре 11 година, догодиле су промене у Општини Мало Црниће које су касниле 7 година од републичких које су се догодиле 2000. године. Промене су на жалост трајале само 5 година, и 2012. године на власт су се вратили они који су те 2007. године били смењени.

Овде цитирамо вест која је изашла у тадањем листу “Реч народа”, чисто да се не заборави.

МАЛО ЦРНИЋЕ: ПРОМЕНА ОДНОСА СНАГА У ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ
НОВА ВЕЋИНА – НОВИ ЉУДИ
19-2-2007.

На седници СО Мало Црниће, одржаној прошлог понедељка на иницијативу 10 одборника због, како је наведено, кршења Пословника о раду СО и Закона о локалној самоуправи од стране председника СО Мало Црниће Горанке Стевић, дошло је до промене групације која чини одборничку већину и низа кадровских промена.

Уместо дотадашње владајуце коалиције: СПС, СРС и ПСС, нову скупштинску већину обезбедиле су: ДС, ДСС и Нова Србија.

Скупштина Општине Мало Црниће броји 29 одборника. Минималну већину од 15 одборника новоформираној коалицији обезбедио је Покрет за Браничевски округ “Милош Обреновић”, коме су пришла два одборника – један из ПСС-а и један из СПС-а.

Прошлог понедељка је на седници СО новообразована скупштинска већина разрешила председника СО Мало Црниће Горанку Стевић (ПСС) и заменика председника СО Драгана Стојимировића (СПС).

За новог председника СО изабран је Бојан Урошевић (ДСС), шумарски техничар, радник ЈП “Србија Шуме” из Великог Црница, а за заменика председника СО изабран је Мирољуб Стокић (ДС).

На овој седници разрешен је начелник Општинске управе Драган Митић из Топонице, директор Дирекције за изградњу Општине Срба Митровић из Црљенца, директор ЈП “Чистоћа” Драган Илић из Салаковца, директор Центра за културу Новића Стојимировић из Петровца, директор Центра за социјални рад Дијана Мирковић из Малог Црнића и директор Библиотеке “Србољуб Митић” Зорка Стојановић.

– Први пут, после 62 године, у СО Мало Црниће скупштинску већину чини демократски блок. Уједно, то је прва демократска власт на територији Браничевског округа сачињена искључиво од странка демократске провијенције. Главни разлог за промену носиоца функција у СО и поменутим предузећима и установама је, генерално, лош резултат рада.

Осим што је досадашњи председник СО пречесто кршио Пословник, одлуке у Скупштини су доношене снагом аргумената силе – постојања одборничке већине. Такође, било је функционера или директора који су закорачили у 7-у или 8-у деценију. Рачунамо да такви људи нису у стању да много помогну Општини Мало Црниће.

Наша Општина треба да ухвати корак са остатком Србије која од 5. октобра иде у демократском правцу, док смо ми стајали у месту и живели у историји. То је морало да се превазиђе, мора се постићи боља комуникација са Републиком и министарствима, убрзати развој Општине.

Наш буџет се ослања на реалне приходе у обиму од 70 80%, остатак треба обезбеђивати са стране. Рачунамо да ћемо доћи до тих средстава конкурисањем са добрим пројектима код одређених министарстава. Рачунамо на добру и коректну сарадњу са председником Општине Мало Црниће, који је на седници у понедељак и честитао новој одборницкој већини.

Укупно функционисање локалне самоуправе могуће је једино ако та сарадња буде добра и ми ћемо се трудити да буде на највишем нивоу, – каже Бојан Урошевић, новоизабрани председник СО Мало Црниће.

У петак, на седници СО коју је сазвао нови председник, за вршиоца дужности директора Дирекције за изградњу Општине Мало Црниће именован је Момчило Шипка из Малог Црнића, за ВД директора Центра за културу Бебица Миловановић из Калишта, ВД директора Библиотеке “Србољуб Митић” Маријана Вељковић из Великог Црнића, ВД директора ЈКП “Чистоћа” Драгиша Марјановић из Божевца, а ВД директора Туристичке организације Горан Стокић из Црљенца.

О разрешењу директора Центра за социјални рад извештено је ресорно Министарство и очекује се скоро расписивање конкурса за новог руководиоца Центра.

Одборници СО су дали сагласност на предлог председника Општине Мало Црниће Миодрага – Драганчета Марковића, да нови начелник Општинске управе Општине Мало Црниће буде Душан Ивковић.

Сагласност је добило и 7 нових чланова Општинског већа, које је, такође, предложио председник Општине.

У петак је Скупштина општине Мало Црниће усвојила годишњи извештај о раду Предшколске установе, док извештаји о раду Библиотеке и Центра за културу нису добили одборничку подршку.