U Crniću promene su kasnile 7 godina.

Pre 11 godina, dogodile su promene u Opštini Malo Crniće koje su kasnile 7 godina od republičkih koje su se dogodile 2000. godine. Promene su na žalost trajale samo 5 godina, i 2012. godine na vlast su se vratili oni koji su te 2007. godine bili smenjeni.

Ovde citiramo vest koja je izašla u tadanjem listu “Reč naroda”, čisto da se ne zaboravi.

MALO CRNIĆE: PROMENA ODNOSA SNAGA U LOKALNOJ SAMOUPRAVI
NOVA VEĆINA – NOVI LJUDI
19-2-2007.

Na sednici SO Malo Crniće, održanoj prošlog ponedeljka na inicijativu 10 odbornika zbog, kako je navedeno, kršenja Poslovnika o radu SO i Zakona o lokalnoj samoupravi od strane predsednika SO Malo Crniće Goranke Stević, došlo je do promene grupacije koja čini odborničku većinu i niza kadrovskih promena.

Umesto dotadašnje vladajuce koalicije: SPS, SRS i PSS, novu skupštinsku većinu obezbedile su: DS, DSS i Nova Srbija.

Skupština Opštine Malo Crniće broji 29 odbornika. Minimalnu većinu od 15 odbornika novoformiranoj koaliciji obezbedio je Pokret za Braničevski okrug “Miloš Obrenović”, kome su prišla dva odbornika – jedan iz PSS-a i jedan iz SPS-a.

Prošlog ponedeljka je na sednici SO novoobrazovana skupštinska većina razrešila predsednika SO Malo Crniće Goranku Stević (PSS) i zamenika predsednika SO Dragana Stojimirovića (SPS).

Za novog predsednika SO izabran je Bojan Urošević (DSS), šumarski tehničar, radnik JP “Srbija Šume” iz Velikog Crnica, a za zamenika predsednika SO izabran je Miroljub Stokić (DS).

Na ovoj sednici razrešen je načelnik Opštinske uprave Dragan Mitić iz Toponice, direktor Direkcije za izgradnju Opštine Srba Mitrović iz Crljenca, direktor JP “Čistoća” Dragan Ilić iz Salakovca, direktor Centra za kulturu Novića Stojimirović iz Petrovca, direktor Centra za socijalni rad Dijana Mirković iz Malog Crnića i direktor Biblioteke “Srboljub Mitić” Zorka Stojanović.

– Prvi put, posle 62 godine, u SO Malo Crniće skupštinsku većinu čini demokratski blok. Ujedno, to je prva demokratska vlast na teritoriji Braničevskog okruga sačinjena isključivo od stranka demokratske provijencije. Glavni razlog za promenu nosioca funkcija u SO i pomenutim preduzećima i ustanovama je, generalno, loš rezultat rada.

Osim što je dosadašnji predsednik SO prečesto kršio Poslovnik, odluke u Skupštini su donošene snagom argumenata sile – postojanja odborničke većine. Takođe, bilo je funkcionera ili direktora koji su zakoračili u 7-u ili 8-u deceniju. Računamo da takvi ljudi nisu u stanju da mnogo pomognu Opštini Malo Crniće.

Naša Opština treba da uhvati korak sa ostatkom Srbije koja od 5. oktobra ide u demokratskom pravcu, dok smo mi stajali u mestu i živeli u istoriji. To je moralo da se prevaziđe, mora se postići bolja komunikacija sa Republikom i ministarstvima, ubrzati razvoj Opštine.

Naš budžet se oslanja na realne prihode u obimu od 70 80%, ostatak treba obezbeđivati sa strane. Računamo da ćemo doći do tih sredstava konkurisanjem sa dobrim projektima kod određenih ministarstava. Računamo na dobru i korektnu saradnju sa predsednikom Opštine Malo Crniće, koji je na sednici u ponedeljak i čestitao novoj odbornickoj većini.

Ukupno funkcionisanje lokalne samouprave moguće je jedino ako ta saradnja bude dobra i mi ćemo se truditi da bude na najvišem nivou, – kaže Bojan Urošević, novoizabrani predsednik SO Malo Crniće.

U petak, na sednici SO koju je sazvao novi predsednik, za vršioca dužnosti direktora Direkcije za izgradnju Opštine Malo Crniće imenovan je Momčilo Šipka iz Malog Crnića, za VD direktora Centra za kulturu Bebica Milovanović iz Kališta, VD direktora Biblioteke “Srboljub Mitić” Marijana Veljković iz Velikog Crnića, VD direktora JKP “Čistoća” Dragiša Marjanović iz Boževca, a VD direktora Turističke organizacije Goran Stokić iz Crljenca.

O razrešenju direktora Centra za socijalni rad izvešteno je resorno Ministarstvo i očekuje se skoro raspisivanje konkursa za novog rukovodioca Centra.

Odbornici SO su dali saglasnost na predlog predsednika Opštine Malo Crniće Miodraga – Dragančeta Markovića, da novi načelnik Opštinske uprave Opštine Malo Crniće bude Dušan Ivković.

Saglasnost je dobilo i 7 novih članova Opštinskog veća, koje je, takođe, predložio predsednik Opštine.

U petak je Skupština opštine Malo Crniće usvojila godišnji izveštaj o radu Predškolske ustanove, dok izveštaji o radu Biblioteke i Centra za kulturu nisu dobili odborničku podršku.