Све је зрело за Стишко посело

Оснивањем Туристичке организације општине Мало Црниће, 2006. године у августу, настала је потреба за промоцијом општине, или је потреба за промоцијом општине настала Tуристичка организација. Исте те године 2006 негде у јесен покушао је тадашњи директор да направи манифестацију у Заови, копирајући класичну смотру фолклора. Тада са  скромним средствима, са два три фолклорна ансамбла испред ловачког дома догодила се манифестација „Игра коло и у колу песма“.

Одлично, почело је значи имамо шта да покажемо. Покушало се тада и учешћем на сајму туризма у Београду да се скрене пажња на Мало Црниће, али није баш успела промоција, јер је тадашњи директор који је већ био увелико у пензији на штанду изложио фотографије, војника, пилота, пар корена кукуруза, и нешто ручних радова. И не само што је био у пензији него је по струци целог живота био директор основне школе и о турзиму баш и није имао појма, али је знао да је потребна локална промоција.

Наредне 2007. дошло је до промена, седиште Туристичке организације полако је премештено из ловачког дома у Заови у зграду општине. Нови директор је већ имао искуства у организовању манифестација био је у организацији Етно фестивала Војводине који се одржавао у Новом Саду, окупио је удружење жена, културно уметичка друштва, побољшао сарадњу са установама културе Библиотеком и Центром за културу као и са ЈКП Чистоћа и уз подршку Министарства економије са скромних 100.000 динара (тада 1000€), 2008. године организовао прву манифестацију Етно фестивал хране и флоклора „Стишко посело“.

Циљ сваке манифестације је да промовише (продаје) локалне производе (услуге) туристима.

Нити се Роштиљијада прави због Лесковчана нити се Гуча прави због Драгачеваца, већ да кроз промоцију роштиља и трубе у оба случаја, локално ставништво и привреда има финасијску добит.

Стишко посело било је заиста јединствена манифестација:

 1. Имала је спортски део, деца су пецала рибу на језеру.
 2. Гастрономски део што привлачи посетиоце
  1. Кување рибље чорбе са дегустацијом (промоција спортског рекреативног туризма)
  1. Кување ловачког гулаша (промоција ловног туризма)
 3. Продајну изложбу домаће радиности
 4. Продају домаћих производа
  1. Сира
  1. Меда и ракије
 5. Занатске производе од грнчарије
 6. Домаћу храну припремљену по традиционалним рецептима
 7. Кување качамака на лицу места,….

Да би имало додатни мотив за учествовање на манифестацији све изложбе су учествовале у оцењивању.

НА МАНИФЕСТАЦИЈИ НИЈЕ МОГЛО ДА СЕ ПРОДАЈЕ, КОРИСТИ ИЛИ ИЗЛАЖЕ:

 1. Ручни радови који то нису, машинске и фабричке копије
 2. Пластика
 3. Све оно што не производи у сеоском домаћинству.
 4. Играчке и кинеска роба
 5. Апарати за забаву
Промо лице Тијана Јовић као Сестра Јелица

СТИШКО ПОСЕЛО није могло да буде вашар, осмишљено је да представља понуду не само општине Мало Црниће већ и околних општина.

Скромним средствима је урађена дрвена позорница за коју није исечено нити једно дрво из заовачке шуме.

На позорници планирано је да буде целодневни програм, како које друштво пристигне тако и наступи, а долазила су друштва из целог Браничевског округа, гостовала су друштва из Војводине из места у којима је Црниће било познато по ФЕДРАС-у.

Ловцима су у госте долазили ловци из других места, Кикинде, Младеновца, Кузмина, ….  Манифестација је расла из године у годину тражио се штанд више.

Манифестацију су отварали представници министарства које је донирало новац за манифестацију, награде су делили директори туристичких организација из целе Србије.

Манифестација је морала да остане Црнићка, није се ни размишљало, а није ни било средстава за

 • Звезде гранда  (то има где год хоћете и не представљају нас)
 • Професионална Културуно ументичка друштва односно градски ансамбли
 • Фолк звезде
 • Скупе ТВ спикере

Манифестација ове године је 31.8. да ли она још увек представља нашу општину, више се не зове ни етно фестивал, нити су битни наши КУДови ни учесници.

Предлажемо да одемо заједно и погледамо.

2011