Sve je zrelo za Stiško poselo

Osnivanjem Turističke organizacije opštine Malo Crniće, 2006. godine u avgustu, nastala je potreba za promocijom opštine, ili je potreba za promocijom opštine nastala Turistička organizacija. Iste te godine 2006 negde u jesen pokušao je tadašnji direktor da napravi manifestaciju u Zaovi, kopirajući klasičnu smotru folklora. Tada sa  skromnim sredstvima, sa dva tri folklorna ansambla ispred lovačkog doma dogodila se manifestacija „Igra kolo i u kolu pesma“.

Odlično, počelo je znači imamo šta da pokažemo. Pokušalo se tada i učešćem na sajmu turizma u Beogradu da se skrene pažnja na Malo Crniće, ali nije baš uspela promocija, jer je tadašnji direktor koji je već bio uveliko u penziji na štandu izložio fotografije, vojnika, pilota, par korena kukuruza, i nešto ručnih radova. I ne samo što je bio u penziji nego je po struci celog života bio direktor osnovne škole i o turzimu baš i nije imao pojma, ali je znao da je potrebna lokalna promocija.

Naredne 2007. došlo je do promena, sedište Turističke organizacije polako je premešteno iz lovačkog doma u Zaovi u zgradu opštine. Novi direktor je već imao iskustva u organizovanju manifestacija bio je u organizaciji Etno festivala Vojvodine koji se održavao u Novom Sadu, okupio je udruženje žena, kulturno umetička društva, poboljšao saradnju sa ustanovama kulture Bibliotekom i Centrom za kulturu kao i sa JKP Čistoća i uz podršku Ministarstva ekonomije sa skromnih 100.000 dinara (tada 1000€), 2008. godine organizovao prvu manifestaciju Etno festival hrane i floklora „Stiško poselo“.

Cilj svake manifestacije je da promoviše (prodaje) lokalne proizvode (usluge) turistima.

Niti se Roštiljijada pravi zbog Leskovčana niti se Guča pravi zbog Dragačevaca, već da kroz promociju roštilja i trube u oba slučaja, lokalno stavništvo i privreda ima finasijsku dobit.

Stiško poselo bilo je zaista jedinstvena manifestacija:

 1. Imala je sportski deo, deca su pecala ribu na jezeru.
 2. Gastronomski deo što privlači posetioce
  1. Kuvanje riblje čorbe sa degustacijom (promocija sportskog rekreativnog turizma)
  1. Kuvanje lovačkog gulaša (promocija lovnog turizma)
 3. Prodajnu izložbu domaće radinosti
 4. Prodaju domaćih proizvoda
  1. Sira
  1. Meda i rakije
 5. Zanatske proizvode od grnčarije
 6. Domaću hranu pripremljenu po tradicionalnim receptima
 7. Kuvanje kačamaka na licu mesta,….

Da bi imalo dodatni motiv za učestvovanje na manifestaciji sve izložbe su učestvovale u ocenjivanju.

NA MANIFESTACIJI NIJE MOGLO DA SE PRODAJE, KORISTI ILI IZLAŽE:

 1. Ručni radovi koji to nisu, mašinske i fabričke kopije
 2. Plastika
 3. Sve ono što ne proizvodi u seoskom domaćinstvu.
 4. Igračke i kineska roba
 5. Aparati za zabavu
Promo lice Tijana Jović kao Sestra Jelica

STIŠKO POSELO nije moglo da bude vašar, osmišljeno je da predstavlja ponudu ne samo opštine Malo Crniće već i okolnih opština.

Skromnim sredstvima je urađena drvena pozornica za koju nije isečeno niti jedno drvo iz zaovačke šume.

Na pozornici planirano je da bude celodnevni program, kako koje društvo pristigne tako i nastupi, a dolazila su društva iz celog Braničevskog okruga, gostovala su društva iz Vojvodine iz mesta u kojima je Crniće bilo poznato po FEDRAS-u.

Lovcima su u goste dolazili lovci iz drugih mesta, Kikinde, Mladenovca, Kuzmina, ….  Manifestacija je rasla iz godine u godinu tražio se štand više.

Manifestaciju su otvarali predstavnici ministarstva koje je doniralo novac za manifestaciju, nagrade su delili direktori turističkih organizacija iz cele Srbije.

Manifestacija je morala da ostane Crnićka, nije se ni razmišljalo, a nije ni bilo sredstava za

 • Zvezde granda  (to ima gde god hoćete i ne predstavljaju nas)
 • Profesionalna Kulturuno umentička društva odnosno gradski ansambli
 • Folk zvezde
 • Skupe TV spikere

Manifestacija ove godine je 31.8. da li ona još uvek predstavlja našu opštinu, više se ne zove ni etno festival, niti su bitni naši KUDovi ni učesnici.

Predlažemo da odemo zajedno i pogledamo.

2011