za građane koji žele da učestvuju u kreiranju bolje budućnosti- satira i izjave odborika koje ne prenose lokalni mediji.

Opština dobila najsavremeniji poligraf

Opština dobila najsavremeniji poligraf

Istorijat poligrafa u malocrnićkoj političkoj sceni

Predstavnici Pokreta snaga Srbije potpisuju koalicijni ugovor u prostorijama DS-a

Slobodno možemo reći tako davno, jer 14 godina je period vrlo važan u svakom životu bez obzira na njegovu dužinu.

Elem te 2004. godine održani su lokalni izbori u opštini Malo Crniće koja je do tada bila među retkim opozicionim opštinama u Srbiji, jer je već vladala sasvim neka nova grupa ljudi, kod nas je do tada vladao SPS koji je imao 28 odbornika i 1 DSS. 

Desili su se izbori i bila je šansa da opštinska vlast zaliči na onu republičku i tada od tri odbornika Pokreta snaga Srbije Bogoljuba Karića. Zavisilo je da li će Malo Crniće i dalje da ostane sa Miloševićivim idejama ili će formirati vlast DS, DSS, NS, Pokret Snaga Srbije i sa druge strane SPS i Srpska radikalna stranka kao opozicija.

Stalnim trčanjem iz tabora u tabor, izdogovarana je podela kolača, po kome DS dobija načelnika opštinske uprave i centar za kulturu, DSS dobija Predsednika Skupštine, Nova Srbija Direkciju za izgradnju opštine Malo Crniće, a pokret dobija zamenika predsednika opštine, biblioteku, centar za socijalni rad, dok direkno biranom predsedniku opštine Dragančetu, dodeljuje se predškolska utanova. (ukoliko smo negde pogrešli, napište nam emailom ili formom na dnu ove strane.)

Ovakav dogovor je pao i naravno bilo je potrebno da se potpiše koalicioni (obavezujući) sporazum. I on se dogodio 8.oktobra 2004. u 20 sati u prostojima Demokratske stranke.

Predstavnik SPO potpisuje sporazum
Predstavnik Nove Srbije potpisuje sporazum
Predstavnik DS-a potpisuje koaliciju


 Kako je uveden poligraf?

Tadašnji izabrani predsednik je imao običaj da se kune kad god laže. Obično se kleo u decu, u čiju Bog će znati, ali svi su mislili da se kune u svoju. To je dalo ideju da se u prisustvu oca Dojčila, i svi odbornici u jednom manastiru “zakunu” na stari dobri običaj kao u vreme Cara Lazara na SVEĆU da koalicioni sporazum neće da pogaze, koji su overili svojim potpisima.

Zakletva na sveću, je od tada sveopšte prihvaćen način da neko govori istinu.

Tada te 2004. godine zakletva je omanula, neki kažu da nije bila voštana, nego parafinska, neki kažu da je bila mnogo debela, neki da je mnogo tanka, neki da je mnogo dugačka, neki pak da je mnogo kratka.

Desilo se pre konstitutivne sednice da tadašnji predstavnik Pokret snaga Srbije, Goranka u prisustvu oca Dojčila, saopštila društvu kome se klela da je ipak odlučila da ide sa Radikalima i Socijalistima.

Poligraf danas – najnovije generacije

E danas se dogodilo da je jedan odbornik iz manjinske koalicione stranke nešto rekao protiv mame i tate.

Međutim, da li postoji način da dokaže da govori istinu, kad je to čuo jedan napredan član veća?

Teško.

Onda se odlučio da stavi u aktovku (pošto je on direktor, liči mu), stavi najstariji način za proveravanje istine,  SVEĆU.

Pozvao na suočenje tog druga člana da se zakune da je preneo istinito šta je odbornik manjinske stranke u kolaiciji rekao. Pošto drug napredni član veća nije smeo da se zakune, istina je dokazana.