za građane koji žele da učestvuju u kreiranju bolje budućnosti- satira i izjave odborika koje ne prenose lokalni mediji.

Kad sam ovo video na Youtube plakao sam od smeha

Kad sam ovo video na Youtube plakao sam od smeha

Gledate li youtube? Mi gledamo, zabavnije je od Pinka, verujte nam.

Pogledamo li neku lokalnu – regionalnu tv stanicu, videćete neverovatan broj manifestacija u letnjem periodu u celom Okrugu, a tu možda prednjači naša opština. Možda u drugim ima više, ali pošto oni ne troše naše pare o njima ćemo nekom drugom prilikom.

Da bismo bolje razumeli šta to oni održavaju, pitali smo Google za definiciju i smisao manifestacija. Ima puno definicija, ali sve se svode na jedno, da lokalno stanovništvo ima korist od svetkovanja:

„kreativni i kompleksni kulturni i društveno-ekonomski događaj, koji se sastoji iz različitih kulturnih programskih sadržaja, a ostvaruje turističke efekte i ciljeve i ima društveno-ekonomski značaj za jedno turističko mesto. Atraktivnost turističkih manifestacija zavisi najviše od vrste manifestacije i njenog sadržaja“.

Naravno, postoje manifestacije od nacionalnog i međunarodnog značaja, ali takvih nema kod nas, osim možda Ljubičevskih konjičkih igra, mada je i to smešno dođe po jedan jahač iz Makedonije, Bugarske, Rumunije i Mađarske i odmah se proglasi međunarodnom manifestacijom, ali rekli smo nećemo o drugima.  Pa onda kažu stručnjaci:

«Rezultati koji se očekuju prilikom organizovanja manifestacija, osim kao vida turističke vrednosti su, ekonomska dobit, koja predstavlja boljitak za širu zajednicu, kao i određeni kulturno-socijalni i obrazovni uticaji na domicilno stanovništvo i posetioce, doprinos i političkoj stabilnosti regiona. Zavisno od lokacije i karaktera održavanja, rezultati su dominantniji u regionima gde su turističke vrednosti izraženije.»

Manifestacija mora da ima:

  1. Publiku
  2. Sponzore
  3. Učesnike
  4. Organizatora

ovaj redosled je obavezan, za koga? čime? sa kime? i ko? organizuje.

Posmatrajući naše manifestacije primetan je metod organizovanja manifestacije još sa polovine prošlog veka kada su se manifestacije organizovale za sekretare partije, koji obavezno sede u prvom redu, nemaju pojma koga ima iza a nije ni bitno i spikeri se sve vreme obraćaju njima i sve se organizuje zbog njih. E tako ti je i kod nas danas posle 100 godina skoro, odvojite vreme umesto da gledate neku seriju, propustite neku epizodu, pogledajte na YOUTUBE kako se organizuju manifestacije kod nas. Posebno manifestacije koje organizuje biblioteka iz Malog Crnića, gde kamerman ne sme ni da okrene kameru prema publici jer je prosto nema. Videćete kako se reklamiraju političari, a koga to još interesuje i desi se ponekad da kaže nešto neki učesnik. Nedaj bože da novinar pita nešto organizatora taj tek nema pojma šta je svrha manifestacije osim dobre zakuske za političare posle nje. Niko ne pita za efekte manifestacije, šta smo dobili organizacijom te manifestacije? 

Samo još malo udebljanu lokalnu vlast, koja ponekad počne i da recituje.  Ako zaista želite da se nasmejete i dobro zabavite gledajte manifestacije koje organizuju mesne zajednice, tu prednjači mesna zajednica Šljivovac i njegova predsednica.

Nadamo se da će youtube još dugo da postoji i za jedno desetak godina ponovo pogledamo ove snimke kao epizode kultnog Mister Bina.

Jedna interesantna manifestacija ove godine bila je komična, održava se u Boževcu najvećem selu u našoj opštini. Manifestacija nema neku tradiciju ali ima šanse da možda i pruvuče nekog sa strane osim učesnika. Elem okupilo se petoro ljudi u kafani i rešili da kupe konje, neko jednog neko dva i da svake godine organizuju fijakerijadu. Interesantna zamisao. Ove godine organizovaše treću po redu, malo je s obzirom da je Goran Dačić već 5 godina zamenik predsednika i jedan od organizatora manifestacije.  Ove godine on je bio i organizator i predstavnik lokalne samouprave na manifestaciji, sam je sebi predao priznanja i zahvalnice koje organizator iskazuje lokalnoj vlasti.

Ova manifestacija je imala publiku, ne puno ali bilo je pola pola sa učesnicima, ima šanse i da privuče nekog sponzora i da ne koristi novac iz budžeta (vaš).

Jedna etno manifestacija je prošla, sledi još jedna, obe su iste dosadne bez novih sadržaja, prva „Sa izvora bistre vode“ održava se na sv Ognjenu Mariju pa pojedini meštani Kule imaju goste toga dana koje odvedu na manifestaciju i obezbede publiku. Finansijski efekat je mali jer tek po neko kupi nešto sa štanda domaće radinosti, ne izdaje se prostor kafanama i điniđiri minđiri štanovima. Manifestacija je podržana vašim novcem iz budžeta, da li ima šanse da privuku sponzore, naše mišljenje da ima jer se održava već duže vreme, potrebno je promeniti sadržaj, nešto tu nije privlačno ljudima.

Caki, caki Cakana

Etno manifestacija „Stiško poselo“  ove godine jubilarna 10 po redu osmišljena je kao turistička manifestacija koja će svojim obogaćivanjem sadržaja postati najbitnija manifestacija ovog tipa u istočnoj Srbiji. Na žalost postala je dosadna jer nema novih sadržaja osim dovođenja estradnih zvezda koje dobro naplate učešće, nameštaju se nagrade za štandove i lepotice, biraju se učesnici da li su podobni ili ne služi za političku promociju umesto za promociju izletišta Zaova, sve manje učesnika iz naše opštine, restoranske usluge pružaju firme koje nisu iz naše opštine, volonterima koji su iz naše opštine ne plaća se ništa. Prethodnih godina na pitanje novinara, direktorka organizatora je izjavila da se na ovu manifestaciju troši 750.000 dinara, od toga nikada na naše odborničko pitanje, koliko se zaradilo od manifestacije i koji su efekti u promociji opštine nikada nismo dobili odgovor. Liči na ostale manifestacije ne počinje bez predsednika opštine i ne završava se bez njega, organizuje se dobra zakuska za lokalnu vlast i njihove goste. Manifestacija nema budućnosti ukoliko se ne vrati na etno nivo i unaprede sadržaji, postala je dosadna, posebno mladim ljudima.

Ima tu i manifestacija koje će doći kasnije, ali o njima ćemo o tom potom.

Na manifestacije lokalna vlast godišnje troši preko 20.000.000 (vaših) dinara.

Nema analize da li ima pozitivnog efekta ili ne, koliko smo zaradili para od njih ne zna se.

Nama je bilo zabavno verujemo da će i vama, da li to veze ima sa ukusom ili ne više izgleda nije važno. Za koga se sve organizuje, verovatno za kabinet predsednika opštine i Skupštine.