Gde smo to mi?

Od ostalih sistemskih promena najgora je ona koja je ogadila običnom biraču, a to je mogućnost preletanja bez posledica.

Preletanjem se šaljivo bavila i serija “Bela lađa”, međutim to nije privolelo donosioce odluka da promene izborna pravila.

Počev od toga da na izborima učestvuju liste, a odbornici su nosioci mandata, čime je direkno omogućena “trgovina”, bilo da je finansijska korist ili bilo kakva druga korist ili pak ucena ili pretnja.

I pored ogromne većine koju vlast u Malom Crniću ima, na meti su stalno naši odbornici koji su uspešno odolevali pritiscima i pretnjama. Doduše, bilo je odbornika koji su videli šansu da se okoriste “trguju”, ovde prvenstveno mislimo na odbornicu Eminu Mladenović, vlasnicu turističke agencije “Kontinetal” koja je sve svoje resurse (autobuse) angažovala u prevoz sendvič turista po Srbiji i uspela da najuri sve ostale prevoznike koji su radili na teritoriji opštine.

Poslednja Skupština pokazuje da je i odbornica Jasmina Životić, sve jadna pravdajući se da nije prešla u vlast, oseća potrebu za zahvalnošću prema lokalnom šerifu koji je sprečio “samovolju” direktora Doma zdravlja da ne putuje od sa jednog kraja opštine na drugi. Znajući ko je direktor znamo da on ne odlučuje o tome već njegov vozač koji je pod dirknom kontrolom Predsednika.

Definitivno nešto mora da se menja, da li da se zabrani svima koji rade u državnim službama a budu odbornici ili članovima njihovih porodica, ili da se bira odbornik imenom i prezimenom što je izuzetno važno u malim sredinama gde se svi poznajemo ili pak da mandat pripada listi, pa kada neko promeni mišljenje više ne bude odbornik, odnosno osoba koja direkno može da utiče na donošenje odluke o životu ljudi u lokalu.