za građane koji žele da učestvuju u kreiranju bolje budućnosti- satira i izjave odborika koje ne prenose lokalni mediji.

Sram vas bilo

Sram vas bilo

Koliko puta smo čuli na televiziji “Sram vas bilo”? Izgleda da mlađe generacije ne razumeju šta ovo znači, a starije zbog pada morala, nemaštine i bede, razmišljajući pusti sram daj da preživim, ono što je najbitnije da funkcionisanje svake zajednice, moral, sram i savest izgubili su kao meru ljudskosti i glavne vrednosti. Mnogi misle radiću svašta, ali ću otići u crkvu zapaliti sveću, dati prilog i sve što sam radio biće mi oprošteno.

“Sram vas bilo” možete čuti na televiziji i najčešće u prenosima sednica Skupštine Srbije, na žalost ono što se dešava u lokalnom parlamentu ostaje tu prepričava se i prenosi od usta do usta i to ne dođe do običnog građanina ili dođe kao iskrivljena slika, odnosno interpretacija onoga što prenosi.

Naša vlast u našoj opštini na žalost nije odgovorna vama nego centrali svoje stranke. Zašto?

Jednostavno je tako, jer nije dobar izborni zakon. Na izborima ne birate svog predstavnika, domaćina iz sela, ne birate čoveka, nego glasate za listu. Dešava se da često da pojedina sela i nemaju svog predstavnika u lokalnom parlamentu, a da pojedina imaju i po 5.

Takva vlast koja nije odgovorna vama već svojim strankama, neće štiti interese vas, lokalne zajednice već interese nekog drugog, a ponašaće se da vladaju vama a ne da su službenici koje ste vi izabrali da vam poboljšaju život.

Takva situacija dovodi do toga da čim ste ih izabrali zaborave na vas, trude se da zadovolje svoju “centralu” i ako može da što više zagrabe za sebe, jer bože moj prilika je sada i ko zna kada, ako potraje to je bonus. Tako smo imali slučaj da su funkcioneri naše opštine zloupotrebili novac opredeljen za solidarnu pomoć zaposlenima u Opštinskoj upravi Malo Crniće i doduše ne bez razloga sebi dodeli ogromne sume.

Ova pomoć je predviđena u slučaju porodičnih tragedija, gubitka supružnika, ne daj bože dece ili roditelja, za lečenje radnika od teških bolesti i njihovih porodica, ali zaposlenih a ne IZABRANIH I POSTAVLJENIH LICA, ovim “fondom” upravlja načelnik Opštinske uprave koji na osnovu formalnih dokaza (nalaza lekara, smrtovnica,,,) dodeljuje pomoć.

Na jednoj o skupštini pitali smo ko je koristio solidarnu pomoć i dobili smo pismeni odgovor:

Da ne bavimo da li je po Zakonu, jer gore smo napisali ko ima pravo da potpisuje, ovde se vidi da su delili međusobno, ja tebi ti njoj ona meni, već govorimo o moralu i onome sa naslova “sram vas bilo”.

Zašto?

Zbog plata, na ovakve plate pomoć je potrebna sve većem broju stanovnika koji nemaju gde da zarade novac, nije da neće nego nema gde.

FunkcijaZarada 
Predsednik91.268,45
Zamenik Predsednika85.442,81
Predsednik Skupštine87.384,69
Zam.predsednika Skupštine26.216,00 (naknada)
Sekretar Skupštine75.243,98
Pomoćnik Gradonačelnika70.082,84
Načelnik Uprave80.405,11
Zam.nač   Uprave75.243,98
Opštinski pravobranilac80.133,48